Job interview – gotovi odgovori na engleskom

Traženje posla samo je po sebi stresno. Međutim, kad vas konačno pozovu na razgovor a znate da će biti na engleskom jeziku, eto još jednog razloga za brigu.

Koja će mi pitanja postaviti? Kako da odgovorim na njih? Kako da ostavim povoljan utisak i nateram ih da baš meni ponude posao?

Ne brinite.

U nastavku teksta dajemo vam gotove odgovore na engleskom na 8 najčešćih pitanja. Proučite ih i impresionirajte budućeg poslodavca.

Posle uobičajenih pozdrava, rukovanja i upoznavanja poslodavac obično želi da mu kažete nešto o sebi. Pazite, poslodavca ne interesuju svi mogući detalji iz vašeg života, gde ste rođeni, koliko braće i sestara imate, da li više volite planinarenje ili biciklizam. Njega interesujete vi i razvoj vaše karijere kako bi procenio da li ste odgovarajući kandidat upražnjeno mesto. Takođe vodite računa da ne koristite sleng i osnovne gramatičke greške. Na primer:

I’ve been working as a junior chef at a small Italian restaurant for 2 years and my duties included assisting the head chef and preparing salads. I have always been interested in food and cooking which was why I chose to follow this career path. I studied at ******* college, where I gained my first level cooking diploma.

Kad vam budući poslodavac postavi ovo pitanje, on želi da zna vaše vrline koje su relevantne za raspisanu poziciju. Zato pre samog intervjua obavezno istražite kakvu osobu kompanija želi, naročito ako ste newbie – nemate radnog iskustva. Ovo pitanje shvatite kao priliku za lični marketing – vi ste proizvod, pa se reklamirajte. Zapamtite da prosto ređanje prideva nije dovoljno (to može svako). Umesto toga, dajte primere koji će potkrepiti ono što kažete o sebi. To konkretno može da izgleda ovako:

I’m a punctual person. I always arrive early and complete my work on time. My previous job had a lot of deadlines (time when you must finish something by) and I made sure that I was organized and adhered to (respected) all my jobs.

I consider myself to be a team-player. I like to work with other people and I find that it’s much easier to achieve something when everyone works together and communicates well.

I’m ambitious. I have always set myself goals and it motivates me to work hard. I have achieved my goals so far with my training, education and work experience and now I am looking for ways to improve myself and grow.

When I work, I always take initiative. If I see something that needs doing, I don’t wait for instruction, I do it. I believe that to be get anywhere in life, you need this quality.

I’m proactive. When I think about things, I do them. I like to see results and it’s important in this industry to be proactive and responsible for your own actions.

I think it’s really important to be able to stay calm when you’re working as a reporter. It can get really stressful, but one of my greatest qualities is that I can keep my cool and I don’t allow the pressure to get to me, which helps me achieve all my goals and remain focused. 

ZAPAMTITE: veoma je važno da odgovor potkrepite solidnim, čvrstim primerima ili rizikujete da zvučite kao da čitate iz rečnika. 

Neki ispitivači mogu ovo pitanje formulisati na drugačiji način, na primer: 

Why do you think we should hire you?

Why do you think you’re the best person for this job?

What can you offer us?

What makes you a good fit for our company?

 Suština je ista, kao i odgovor koji treba da ponudite.

U Academiji možete usavršiti svoj engleski individualno ili u grupi, u školi ili online. Za upis u aprilu posebna cena, samo 3.280,00 dinara mesečno!

Šta? Nemam ja slabih strana!

Naravno da imate, pa niko nije savršen. Svako ima slabe strane, ovde ja caka da li pokažete da ste ih prepoznali i da radite na njima.

Najlepše kod ovog pitanja je to što svoje mane pretvarate u kvalitet. Recimo da suviše vremena trošite na projekte i sporije izvršavate zadatke. Pretvorite to u pozitivnu stvar tako što ćete reći: I sometimes am slower in completing my tasks compared to others because I really want to get things right. I will double or sometimes triple-check documents and files to make sure everything is accurate (correct).  

Naravno da budući poslodavac želi da zna zašto ste napustili prethodni posao. Did you leave because you were fired (dobili otkaz)? Did you quit (dali otkaz)? Or were you laid off (proglašeni tehnološkim viškom)?

Ako je odluka da napustite prethodni posao bila vaša, uzdržite se od negativnih komentara o starom radnom mestu ili šefu, koliko god da su na mestu. Jedino što ćete postići je da sebe predstavite u negativnom svetlu. Umesto toga, predlažemo neku od sledećih rečenica:

I’m looking for new challenges.

I feel I wasn’t able to show my talents.

I’m looking for a job that suits my qualifications.

I’m looking for a job where I can grow with the company.

Ako vam upute ovo pitanje, budući poslodavci žele da znaju šta ste studirali i učili a da je u vezi sa poslom za koji konkurišete. Nije neophodno da pomenete sve kurseve i obuke kroz koje ste prošli nakon osnovne škole, samo one relevantne. Bitno je da znate kako se koja diploma i sertifikat prevodi na engleski, konkretno:

A degree – diploma koju dobijate nakon 3 ili 4 godine studija na višim i visokoškolskim ustanovama.

A diploma – sertifikat koji dobijate nakon jednogodišnje obuke.

A certificate – sertifikat/potvrda koja potvrđuje da ste odslušali neki kurs, jezički ili računarski na primer.

Dobra ideja je da sve relevantne diplome i sertifikate ponesete na intervju, jer će ih možda zatražiti na uvid.

Ako vam postave pitanje: Tell us about your scholastic record, onda žele da znaju koje ste ocene imali tokom školovanja.

Ovde budući poslodavac želi da zna koji su vaši profesionalni ciljevi. Stoga, nemojte spominjati da želite da zasnujete porodicu ili da kupite stan. Budite oprezni kako odgovarate: treba pokazati da ste ambiciozni, ali ne PREVIŠE ambiciozni, jer vas inače mogu doživeti kao konkurenciju. 

Predlažemo sledeće odgovore: By then I will have…I would have liked to… 

improved my skills

created more of a name for myself in the industry (become more known for what you do).

become more independent in what I do and productive (doing more).

enhanced (improved) my knowledge.

achieved a higher position.

become a team leader.

Kucnuo je čas da razgovarate i o plati. Budite razumni. Prethodno potražite na internetu informaciju kolike su plate u dotičnoj firmi. Nemojte reći “Ne znam”, jer takva izjava odaje nesigurnost u sopstvenu vrednost i kvalitet. Budite samouvereni i recite cenu svog rada. Najverovatnije je poslodavac već odlučio kolika će plata za raspisanu poziciju biti, a pitanje je način da proveri vaše poznavanje industrije u kojoj radite i koliko ste svesni svoje vrednosti.

Yes, you do! Ovim pitanjem se najčešće završavaju intervjui. Zapamtite, i dalje vas testiraju, ovo pitanje nije fraza – budući poslodavac želi da vas čuje, inače može pomisliti da niste mnogo zainteresovani za posao. 

Predlažemo da se uzdržite od pitanja tipa: What kind of work does your company do? Or how much vacation time do I get each year? U ovom završnom stadijumu razgovora, dobro je pitati:

Do you have any examples of projects that I would be working on if I were to be offered the job? (pokazuje da ste zainteresovani baš za taj posao, nasuprot kandidatima koji traže bilo kakvo zaposlenje)

What is the typical day for this position (job)? 

Does the company offer in-house training to staff? (ovim potvrđujete da ste spremni da se usavršavate i rastete zajedno sa kompanijom) 

What is the next step? (ovako ćete saznati koliko vremena im je potrebno da donesu odluku i da li i kada ćete biti pozvani na drugi intervju)

Razgovori za posao nisu bauk. Prvi utisak je veoma važan, zato razmišljajte pre nego što nešto kažete i impresionarajte ispitivače svojim besprekornim engleskim! 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *