5 NAČINA DA VEŽBATE ENGLESKI OVOG VIKENDA

Učenje jezika ne prestaje onog trenutka kad izađete iz učionice, i vežbanje u slobodno vreme od suštinskog je značaja. 

Još jedan petak u Academiji, i đaci razgovaraju o tome šta će raditi ovog vikenda. Kakvi god da su vaši planovi dragi naši polaznici, zapamtite da učenje jezika ne prestaje kada izađete iz učionice, i da je vežbanje u slobodno vreme od suštinskog značaja. Ali da li je moguće da usavršavate engleski dok se zabavljate ovog vikenda? Evo 5 proverenih načina koji će vam pomoći u tome.

 

1. TEKSTOVI PESAMA I VEŽBE SLUŠANJA

Razumevanje govornog jezika je veština koju je možda najteže savladati, ali ne očajavajte: postoji način da je usavršite dok uživate u muzici.  LyricsTraining je website namenjen svima koji uče engleski jezik a vežbe koje nudi gradirane su prema vašem nivou znanja. Odaberite pesmu i svoj nivo, i potom popunite tekst rečima koje nedostaju onako kako ih čujete. Evo kako to u praksi izgleda:

Lyrics-GameMode

Odabrali smo našu omiljenu Bohemian Rhapsody grupe Queen, na Intermediate nivou i zadata nam je sledeća vežba:

queen

Fenomenalno! Mogli bismo ovako ceo vikend!

 

2. PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA

Skuvajte sebi lonče kafe i prelistajte beleške sa časa, jer vikend je pravo vreme da utvrdite pređeno gradivo. Kako najbolje da ponavljate? Odgovorite na sledeća pitanja:

  • Da li sećate svih novih reči koje ste učili protekle nedelje? Napišite sve reči kojih se sećate i uporedite ih s beleškama sa časa
  • Da li se sećate značenja tih reči? Pokušajte da svaku reč upotrebite u novoj rečenici.
  • Kako se izgovaraju te reči? Na kom slogu se nalazi akcenat? Razdvojte nove reči na slogove i podvucite naglašeni slog (na primer “revise”: re-vise)

 

3. ČITANJE

Čitanje je fantastičan metod učenja jezika gde se gotovo neopaženo usvajaju nove reči, čak i rečenične strukture u kontekstu koji prepoznajemo, ili otkrivaju nova značenja i upotrebe već poznatih reči i fraza. Jedino vodite računa da čitate štivo na odgovarajućem nivou. Academia ima bogatu biblioteku i mnoge od knjiga su gradirane po nivoima znanja, a možete ih zadržati do 3 nedelje – obratite se mendžerki škole Arabeli Bunjevčević ili svom predavaču.

 

 

4. PRATITE TED TALKS NA YOUTUBE

TED Talks su vrlo informativni i relativno kratki video klipovi o gotovo svemu što vas interesuje. S obzirom da nisu namenjeni studentima engleskog jezika, idealni su za polaznike viših nivoa znanja – B2 i viši – kako bi obogatili rečnik prateći predavanja iz raznovrsnih oblasti i tema.

TEDtalks1

 

5.ORGANIZUJTE FILMSKO VEČE ZA PRIJATELJE

Fantastičan način da vežbate listening i da se sružite! Odaberite lep film, spremite kokice i pozovite prijatelje na gledanje filma BEZ TITLA ILI PREVODA.

 

Nadamo se da će vam ovi saveti dobro doći i da će sledeći vikend biti i lep i koristan. Podelite članak s prijateljima ako vam se dopada!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *