5 nemačkih reči koje je nemoguće izgovoriti ako niste Nemac

Share

Nema sumnje da učenje nemačkog nije lak zadatak. Četiri padeža nezgodna su sama po sebi, ali izgovor je pravi izazov za sve nas koji nismo Nemci.

Pripremili smo vam 5 nemačkih reči najtežih za izgovor. Pazite, neke se čine lakšim nego što zaista jesu. Kliknite na strelicu ispod slike da biste čuli kako je Herr Stephan Keiser pravilno izgovora.

 

Streichholzschächtelchen

Nemački je poznat po svojim nemogućim složenicama. Dovoljno je da samo bacite pogled na Streichholzschächtelchen pa da se obeshrabrite – a u pitanju je samo jedna mala kutija šibica.

 

Brötchen

I dok su kilometarski duge reči naporne za oči, često nas baš one kratke i naizgled jednostavne dokrajče. Upravo takva reč naivnog izgleda je zemička – Brötchen.

 

Schlittschuhlaufen

“Ch” i “sch” izgledaju slično ali se potpuno različito izgovaraju; u slučaju Schlittschuhlaufen, nemačke reči za klizanje, pojavljuju se više puta.

 

Frucht

Da, ponovo reč potpuno bezazlenog izgleda i da, opet to problematično “ch” u nemačkoj reči koja označava voće. Ne verujete..? Kliknite na snimak, poslušajte  Herr Stefana Kajzera pa probajte sami. Savet: pričanje sa punim ustima NE POMAŽE.

 

Röntgen

Sasvim je logično da vas plaši snimanje rendgen zracima, ali pravilan izgovor reči Röntgen na nemačkom prosečnog đaka baca u očaj. Kliknite na strelicu da čujete Herr Stefana Kajzera.

Da li vam se dopada članak? Podelite ga sa prijateljima na Fejsbuku ili Tviteru jer im može biti od koristi.

Share
!--