Fanovi Igre prestola, naučite valirijanski i dotraki jezik

Share

Duolingo i Memrise, aplikacije za učenje jezika sa više od 170 miliona korisnika, nude besplatne virtualne kurseve izmišljenog valirijanskog i dotraki jezika iz globalno popularne Igre prestola, serije HBO produkcije.

There is no gallery selected or the gallery was deleted.

Valar morghulis. Valar dohaeris. Valirijanski kao i dotraki, jezici su koje u Igri prestola najčešće koristi Deneris – kraljica poznata kao the Mother of Dragons – dok je valirijanski jezik koji razumeju i njeni zmajevi.

Duolingo i Memrise nude kratke i zabavne lekcije s kojima ćete, kako obećavaju za samo 5 minuta dnevno, ubrzo savladati mnogo više od fraza “Valar Morghulis,” (Svi ljudi moraju umreti) i “Ñuhe averilloma kepe ykynan” (Moj pijani stric smrdi).

Pa ako ste fan serije, možda ste pokušali da napravite gvozdeni presto od baštenske stolice ili ste sate provodili na fanchatu, sad je kucnuo čas da ovladate drevnim i elegantnim –  doduše izmišljenim – valirijanskim jezikom.

Ozbiljno, kakav je to kurs i šta ćete naučiti?

Deneris Targerijan, kraljica koja u seriji najčešće govori valirijanskim i dotraki jezicima

Autor kursa je Dejvid Peterson koji je smislio i drevni valirijanski i dotraki za potrebe serije, uz pomoć tri fana Džastina Mensfilda, Nikolasa Kampija i Amorene Nobili. Po završetku kursa, obećava Peterson, savladaćete neke od čuvenih rečenica iz serije poput “zmaj nije rob”, kao i da nabrojite sve titule kraljice Deneris. Dobro, možda ne baš sve, jer ih kalisi ima baš mnogo.

Osim toga, u pitanju je klasičan jezički kurs prilagođen gejmerskoj aplikaciji. Učićete glagole i imenice i kako da ih inkorporirate u rečenice. Nas je obradovala činjenica da baš kao i srpski, ni valirijanski nema članove, ali zato imenice imaju četiri roda: mesečev, sunčani, zemljani i vodeni.

Mi bismo o valirijanskom pričali još naširoko i nadugačko, ali winter is coming, pa ako ste raspoloženi za učenje jezika koji razumeju zmajevi, ne časite ni časa – 7. sezona Igre prestola je počela.

Podelite ovaj post sa prijateljima ako mislite da bi im se dopao.

Share
!--