Naučite engleski: 5 sajtova koji će vam pomoći da govorite, pišete i pravilno zvučite na engleskom

Engleski jezik govori 850 miliona ljudi – da li ste i vi deo njih? Ako niste, pogledajte kako da što lakše naučite da pišete, govorite i pravilno zvučite na engleskom.

Upis je u tokuŽivot je suviše kratak za samo jedan jezik, plus učenje stranog jezika utiče na povećanje mozga. Dakle, učinite dobru stvar za sebe i upišite kurs jezika ili počnite da samostalno učite.

Najpopularniji strani jezik u Srbiji je engleski, pa vam za početak predstavljamo 5 fantastičnih sajtova koji će vam pomoći da bolje pišete, govorite i da pravilno zvučite na engleskom.

 

 

1. PHRASEUP*

Phraseup

Pisati nije lako, a na stranom jeziku još je teže. Znate šta želite da kažete, rečenica je u vašoj glavi jasna, ali neke reči i fraze vam i dalje nedostaju. U ovakvim slučajevima Phraseup* priskače u pomoć tako što predlaže moguće kombinacije reči i izraza. I to nije sve: svaku od ponuđenih kombinacija prate objašnjenja, sinonimi i prevodi na druge jezike.

Kako to u praksi izgleda? Zamislite na primer da znate da postoji neki izraz sa rečima “take” i “granted” ali niste sigurni šta ide između, kako se to baš tačno kaže. Phraseup* ima rešenje: ukucajte reči koje znate i stavite zvezdicu * na mesto gde želite da aplikacija predloži reč koja nedostaje. Baš zgodno, zar ne?

 

2. i 3. HOWJSAY i FORVO

forvo

 

Howjsay i Forvo dva su najveća rečnika izgovora engleskog jezika. Koliko puta vam se desilo da ne znate kako da pravilno izgovorite neku reč ili frazu, engleska imena da i ne spominjem… Nas kojima jedno slovo predstavlja jedan glas engleska imena mogu dovesti do ludila. Uzmimo na primer ime “Siobhan” – izgovara se Šivon (da, stvarno). Ovde nam u pomoć pristižu Howjsay ili Forvo; jednostavni su za upotrebu, a imaju neverovatan fond od preko 100 000 izgovora.

Da li vam se dopada članak? Podelite ga sa prijateljima na Fejsbuku ili Tviteru jer im može biti od koristi.

4. OZDIC.COM

Ozdic

Ozdic.com je online rečnik koji koristim godinama. Ne, to nije običan rečnik jer ovaj pomaže da zvučite prirodnije u govornom ili pisanom engleskom. Kako?

Recimo da ne znate koji predlog ide uz glagol “insist”, ili koji prilog zvuči prirodnije uz isti glagol; ili želite da upotrebite imenicu “idea” i na pamet vam pada samo izlizan pridev “good”. Idite na sajt Ozdic.com i evo šta će vam predložiti kao mogući pridev za “idea”: bright, brilliant, clever, excellent,, marvellous | valuable, worthwhile | exciting, inspirational, interesting, stimulating | constructive, positive | absurd, bad, mistaken, ridiculous | , crazy, mad, outlandish, wild | half-baked | ambitious, big, grand. Hajde isprobajte Ozdic.com odmah!

 

5. TEXT2PHONETICS

Text2Phonetics

Text2Phonetics je izvanredno sredstvo za sve koji poznaju fonetske simbole. Uštedeće vam mnogo vremena kad treba brzo da saznate izgovor ne samo jedne reči, već celih rečenica.

Mi smo ga isprobali sa kraćim tekstovima – dva do tri reda – i izvanredan je! Jednostavno ukucajte tekst za koji vam treba izgovor i kliknite na dugme Transcribe.

Da li vam se dopada članak? Podelite ga sa prijateljima na Fejsbuku ili Tviteru jer im može biti od koristi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *