Kako tečno govoriti strani jezik

Sa svakim početkom školske ili kalendarske godine polaznici Academije i oni koji to još nisu, obraćaju nam se s pitanjem kako da što pre progovore na stranom jeziku. U tekstu koji sledi Jasmina Sarić, vlasnica i osnivač škole stranih jezika Academia, podeliće s nama nekoliko provereno efikasnih tehnika.

Jasmina Saric
Greške su dobre jer iz njih učimo, kaže Jasmina Sarić, vlasnica i osnivač Academije

„Jedno od najčešćih pitanja koje nam polaznici postavljaju je kako da u najkraćem roku počnu aktivno da koriste strani jezik“, kaže Jasmina Sarić, profesor engleskog jezika koja je znanje sticala na Univerzitetu u Beogradu i koledžu Hackney u Londonu. „Ne postoji jedan univerzalni metod, ali mi u Academiji primenjujemo nekoliko tehnika koje su se pokazale veoma efikasnim.“

 

STUDY BUDDY

Pronađite druga za učenje – a study buddys kim ćete vežbati. Ideja da nema svrhe pričati s nekim ko ne govori tečno strani jezik potpuno je pogrešna jer, kao i u ostalim stvarima, nije problem ako napravimo grešku. Greške su dobre, jer iz njih učimo. Ne dozvolite da vas strah od netačno upotrebljene reči ili gramatičke strukture parališe ili omete; štaviše, situacija u kojoj se reč nepravilno upotrebila duže se pamti i teže ponavlja.

 

ŽRTVUJTE GRAMATIČKU TAČNOST ZARAD KOMUNIKACIJE

Ako u procesu komunikacije nešto treba da strada, neka to bude gramatika. Mnogo je korisnije pričati i na svaki način održavati tok razgovora nego ćutke razmišljati koje gramatičko pravilo primeniti. Takvo razmišljanje čini vas nesigurnim, zastajkivaćete, počećete rečenicu, stati, ispraviti se… i ništa od prirodne konverzacije. Nasuprot tome, kada opušteno pretačete misli u govor ne opterećujući se da li vam je izgovor precizan i prilozi za vreme na svom mestu, bićete zadovoljniji i vrlo brzo spontano ćete pronalaziti prave reči i izraze u datom kontekstu. Sličan proces dešavao se i kad ste učili maternji jezik, samo se toga više ne sećate.

 

Jasmina Sarić u srdačnom razgovoru sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom
Jasmina Sarić u srdačnom razgovoru sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom

GOVORITE GLASNO

Prijatna atmosfera i opuštenost jedna je od važnih odlika časova u Academiji. Dokazana je veza između uspeha učenja i prijatnosti okruženja. Ukoliko vežbate u učionici sa grupom polaznika, sami sa profesorom ili svojim study buddy-jem, trudite se da budete što relaksiraniji i opušteniji. Verujte, pomaže.

Druga važna stvar na kojoj insistiramo u Academiji je da se govori glasno. Nemojte se stideti, od toga nema baš nikakve koristi! Zamislite situaciju u kojoj govorite tiho ili čak mumlate, a sagovornik se mršti u naporu da vas čuje i razume… nije baš podsticajna atmosfera za prijatno ćaskanje, zar ne? Stogapojačajte ton i hrabro pričajte, makar se i potkrade koja greška!

 

 

Jasmina Saric i Tony O'Brian
Toni O’Brajen, direktor Britanskog saveta u Beogradu prati i ceni uspehe Academijinih polaznika

 

PAPAGAJ TEHNIKA

Neverovatno koliko možemo da naučimo jednostavnim slušanjem stranog jezika i korak po korak ponavljanjem onoga što smo čuli. Upijajte reči, strukture, izraze kao sunđer i ponavljajte ih u sličnim kontekstima. Slušanje i govor idu ruku pod ruku a trik je da shvatite značenje fraze koju ste čuli bez prevođenja na maternji jezik, da je procesuirate na stranom jeziku. Ukoliko sebe istrenirate da slušate pažljivo i da u sličnim situacijama koristite naučeno, primetićete da sve lakše, prirodnije i tečnije govorite strani jezik i uspeh vam je zagarantovan.