Kako započeti mejl na engleskom (VIDEO)

Share

Oslovite osobu kojoj pišete mejl na pravi način i odmah ostavite dobar utisak.

Mejlovi imaju moć da vas i vašu kompaniju prikažu u dobrom ili lošem svetlu. Pogledajte video i pročitajte tekst dole da saznate sve o poslovnom bontonu i formama obraćanja na engleskom.

Ovo i još mnogo korisnih stvari naučite na časovima 1-na-1 sa Academijinim predavačima.

Želite da se upišete ili saznate više o Academijinim online časovima jezika? Kontaktirajte nas popunjavanjem formulara u nastavku:

   

  Vaši podaci

   

  Podaci o časovima jezika

   

  Potvrda i slanje

  Oslovite osobu kojoj pišete na odgovarajući način.

  Možda vam je čudno da nekoga koga slabo ili možda čak uopšte ne poznajete oslovljavate sa Dear, ali to je uobičajena forma i konvencionalnost u engleskom. Kad kažemo forma, baš to i mislimo – suštinski, “Dear” u poslovnom mejlu ne znači da vam je ta osoba draga.

  Ukoliko je moguće, uz Dear dodajte ime i/ili prezime osobe kojoj pišete, na primer:

  Dear Robert, (ako poznajete primaoca i smatrate da ste s njim na “ti”)

  Dear Mr. Jones, (ako slabo poznajete osobu kojoj pišete, ili je niste lično upoznali)

  Ako vam je status ženske osobe kojoj pišete nepoznat, to jest ne znate da li je Miss (gospođica) ili Mrs (gospođa), engleski jezik ima neutralnu titulu Ms. (čita se “miz” a na srpski prevodi kao “gospođa”). Još jedan, rodno neutralni način da oslovite primaoca mejla je da stavite njegovo/njeno puno ime bez titule:

  Dear Alex Jones,

  Započinjanje mejla frazom “Dear Sir/Madam” uobičajeno je ako ne znate ime osobe kojoj se obraćate. Ovo je čest slučaj kad pišete na info@, ili office@.

  Share
  !--