Engleski članovi A, AN ili THE? (KVIZ)

Share

Polaznici nam se često žale da ne mogu da savladaju upotrebu engleskih članova A, AN i THE. Nije ni čudo, jer mi nemamo članove u maternjem jeziku.

Polaznici nam se često žale da ne mogu da savladaju upotrebu engleskih članova. Nauče pravila, nabubaju ih, ali nikako da počnu da ih spontano i pravilno koriste u rečenici. Nije ni čudo, jer mi nemamo članove u maternjem jeziku, pa su za nas oni neka vrsta stranog tela, višak.

Zato smo rešili da vam objasnimo značenje i filozofiju iza ovih determinatora. Nećemo se baviti pravilima i izuzecima, već samo njihovim značenjem. Kada to savladate, ostalo je lako.

Dakle: članovi su reči koju imenicu ispred koje se nalaze definišu kao određenu ili neodređenu.

Šta to konkretno znači?

Ukratko, ako ispred imenice – hajde da uzmemo imenicu “friend” – stoji neodređeni član “a”, onda ga možete prevesti kao “jedan prijatelj”, “neki prijatelj”, “ne znam koji prijatelj”.

I saw Richard talking to a friend. Videla sam Ričarda kako priča s nekim prijateljem.

A ako je ispred naše imenice određeni član “the”, onda se značenje sužava na “taj”, “onaj kog smo spominjali”, “znamo koji”.

I saw Richard talking to the friend. Videla sam Ričarda kako priča s onim prijateljem.

Da li vam je sad jasna razlika? Pogledajte i ovaj primer:

Are you going to a party this weekend? Da li ideš na neku žurku ovog vikenda?
Are you going to the party this weekend? Da li ideš da tu žurku ovog vikenda?

Pripremili smo za vas mali kviz sa engleskim članovima (u nastavku teksta), a ako želite da se upišete ili saznate više o Academijinim jezičkim programima za odrasle polaznike, kontaktirajte nas popunjavanjem formulara u nastavku:

Vaši podaci

 

Podaci o jezičkom programu

 

 

A sad uradite kviz, i javite nam kako ste prošli!

Share
!--