Priznati sertifikati engleskog jezika u inostranstvu – IELTS, Cambridge Exams i TOEFL

Međunarodno priznati ispiti engleskog jezika vaša su ulaznica za život, rad ili studije u inostranstvu. 

Najpoznatiji i najpriznatiji sertifikati jezika su Cambridge Exams, IELTS i TOEFL.

U nastavku teksta objašnjavamo format navedenih testova jezika, sličnosti i razlike među njima, i kad i kako se možete prijaviti za njihovo polaganje.

IELTS (International English Language Testing System) i TOEFL (Test of English as a Foreign Language) su međunarodno priznati ispiti kojima se dokazuje nivo poznavanja engleskog jezika.

IELTS je jedini test znanja engleskog jezika koji priznaju imigracione službe svih zemalja.

IELTS test je procena funkcionalnog znanja engleskog jezika kandidata koji žele da žive, rade ili studiraju u nekoj od English speaking countries. Ambasade i univerziteti u Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i SAD priznaju IELTS kao dokaz o poznavanju engleskog jezika.

Širom sveta IELTS priznaje više od 10.000 akademskih, institucija vlada, ali i privrednih organizacija. U Srbiji je IELTS najpopularniji ispit, godišnje ga polaže veći broj kandidata nego sve ostale ispite zajedno (Cambridge Exams, TOEFL, Aptis, Pearson, Oxford tests)

U Academiji već godinama održavamo takve jednomesečne intenzivne kurseve, a uspeh naših kandidata na IELTS ispitu je 100%.

Otkrij da li si spreman za polaganje IELTS ispita i koju bi ocenu dobio kad bi ga sad polagao.

Probni IELTS test možeš polagati online, a rezultate šaljemo u roku od 24h (jedan radni dan). Cena probnog testa je 1.000,00 dinara koje treba uplatiti na račun 160-517890-55. Primalac je Academia, Kosovska 28, Beograd. Nakon primljene uplate poslaćemo ti link na kom se nalazi test. Na kraju testa klikni na dugme “Pošalji test” i očekuj rezultate u roku od 24h!

Uplatnica IELTS
Uplatnica IELTS

Upiši pripremni IELTS kurs i izađi na ispit spreman i siguran!

Struktura IELTS i TOEFL testova

IELTS i TOEFL sastoje se od četiri dela i testiraju sve četiri jezičke kompetencije : Reading (razumevanje teksta), Listening (slušanje), Writing (pisanje) i Speaking (komunikacija).

Specifičnost testova je da ne mogu da se polože ili padnu, već se na osnovu osvojenog broja bodova tumače rezultati i definiše se nivo poznavanja jezika. Renomirani fakulteti, na primer, traže minimum 90 bodova na TOEFL testu, odnosno minimum od 6,5 na IELTS testu.  Na skali zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (CEFR), ovi bodovi predstavljaju C1 novi poznavanja jezika (niži napredni nivo poznavanja jezika).

Način polaganja testa

TOEFL test se polaže isključivo putem kompjutera, usmeni deo testa se snima kao odgovor na nešto što ste pročitali ili odslušali i ne postoji interakcija sa ispitivačem, dok se IELTS polaže na papiru i piše rukom, izuzev u nekim naznačenim ispitinim  rokovima kada ga je moguće polagati putem kompjutera. Usmeni deo IELTS ispita podrazumeva konverzaciju sa ispitivačem. Polaganje TOEFL ispita traje oko 4 sata, a IELTS ispita 2,5 sata, s tim da usmeni deo IELTS ispita koji traje 15-ak minuta ne mora da bude istog dana kao i pismeni deo. 

Validnost testova

Rezultati sa oba ispita validni su dve godine od datuma polaganja.

Prijave

Cena polaganja TOEFL ispita je 190 $, dok polaganje IELTS ispita iznosi 22.000 dinara. Cene variraju od zemlje do zemlje te proverite kolika je cena u državi iz koje dolazite ili u državi u kojoj ćete polagati ove testove.

TOEFL ispit se prijavljuje i plaća isključivo putem Interneta (www.toefl.org),  dok se IELTS uplaćuje online ili u prostorijama British Council u Beogradu (http://www.britishcouncil.rs/exam/ielts) i na isti način u Crnoj Gori u prostorijama British Council-a gde je cena 185 evra. U Bosni i Hercegovini se IELTS plaća 330 konvertibilnih maraka i polaže se u Sarajevu.

Ispiti se mogu polagati dva puta mesečno, a rezultati su dostupni dve nedelje nakon polaganja (15 dana je potrebno za TOEFL i 13 dana za IELTS).

Cambridge Exams

U Academiji možete upisati pripremni kurs za polaganje Cambridge English: First (FCE), Cambridge English: Advanced (CAE) i Cambridge English: Proficiency (CPE). Termini za polaganje su obično šest puta godišnje – u martu, maju (dva termina), junu, novembru i decembru. Naši pripremni kursevi usklađeni su sa ovim terminima i završavaju se nedelju dana pre ispita.

Academia je sertifikovan Kembridž pripremni centar, licenca broj RSPC000084.

Način polaganja testa

Cambridge Exams testira sve četiri jezičke veštine ( pisanje, govorenje, čitanje  i slušanje) kao i upotrebu jezika. Čitanje i upotreba jezika se testiraju u okviru jedinstvenog pismenog dela, dok su slušanje, pisanje i govorenje odvojeni delovi. Ispit traje oko 4 sata i može biti sproveden na papiru ili kompjuterski. Uspešni kandidati dobijaju međunarodno priznat sertifikat kojim se garantuje to da vladaju engleskim jezikom u toj meri da mogu samostalno živeti i raditi ili se dalje školovati u zemljama engleskog govornog područja, te da mogu razumeti i kompleksnije pisane ili izgovorene forme.

Više o pripremnim Cambridge Exams kursevima pročitaj na ovom linku.

Položite jedan od Cambridge English ispita i dobićete diplomu za ceo život. Prolaznost Academijinih polaznika na Cambridge English ispitima je 98%.

Academia je sertifikovan Kembridž pripremni centar, licenca broj RSPC000084.ACADEMIA JE ADDVANTAGE PARTNER BRITISH COUNCIL-A TAKO DA NAŠI POLAZNICI IMAJU ZNAČAJNE UŠTEDE PRI UPLATI ISPITA U BRITISH COUNCIL-U.

Validnost testova

Cambridge Exam sertifikati nemaju rok važenja, dakle imate ih za ceo život.

Prijave

Cena polaganja FCE ispita u Beogradu je 20.500,00 dinara, CAE 21.500,00 dinara, a CPE 22.500,00 dinara. Za prijave preko Academije polaznici ostvaruju 6% popusta!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *