Umetnost i filozofija kineske kaligrafije u Academijinoj kreativnoj radionici

U okviru Kluba kulture, kontinuiranog niza vannastavnih aktivnosti u cilju upoznavanja drugih kultura i jezika koje Academia organizuje za svoje prijatelje i sve buduće, sadašnje i prošle polaznike, u petak 5. marta upoznali smo i oprobali se u kaligrafiji, umetnosti lepog pisanja poreklom iz Kine.

Arabela Bunjevčević, mendžerka škole Academia i profesorka kineskog jezika kaže: "U Kini je kaligrafija deo obaveznog obrazovanja u školama. Kinezi veruju da ona pozitivno utiče na čoveka i fizički i psihički, jer ga uči disciplini, strpljenju i istrajnosti. Kao dokaz se navodi činjenica da su mnogi kineski kaligrafi imali dug i ispunjeni život."

U tajne kaligrafije uputila nas je Ye Ping Ping, polaznica kursa engleskog jezika u Academiji i njena sestra Deng. Ye Ping Ping je imala punu pažnju više od 30 zainteresovanih učesnika kojima je objasnila da se kaligrafija smatra najvažnijom umetnošću istočne Azije i najprefinjenijom formom istočnoazijskog slikanja. Pokazala nam je kako pravilno da držimo četkicu prilkom slikanja, kako bi se životna energija nesmetano prelivala na platno čineći svaki crtež potpisom umetnika i jedinstvenim umetničkim delom, i kako da poštujemo principe Yin i Yang.

Ye nam je dalje objasnila poreklo i način pisanja važnih simbola kineske tradicije i kulture: večnosti, neba, čoveka, zmaja, ljubavi, a za kraj svaki učesnik je naučio da napiše svoje ime kineskim simbolima.

Pogledajte slike koje verno prenose posvećenost i veliku zainteresovanost Academijinih kaligrafa:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *