Zašto treba da učite idiome?

Oduvek ste želeli da pričate engleski lako i tečno, bez razmišljanja o tome šta ćete reći? Ako koristite idiome, vaša želja lako može postati stvarnost.

Šta su idiomi?

Želite da vaš engleski teče prirodno i nesputano? U tom slučaju zaboravite na bukvalna značenja engleskih reči i izraza. Engleski idiomi su reči ili fraze koje imaju preneseno značenje, različito od bukvalnog. Najčešće su idiomi živopisni opisi ideja i osećanja.

Engleski kao i srpski, poseduje mnogo slojeva suptilnosti i nijansi u izražavanju koji najčešće svoju pojavnu formu nalaze u slengu i idiomima. Ako uspete da ih savladate i vešto koristite u komunikaciji, zvučaćete prirodno na stranom jeziku, čak i sofisticirano.

Zašto treba da savladate idiome?

Zvuče čudno, ali su zabavni za učenje

Kao što je ranije rečeno, idiom je izraz čije značenje ne proizilazi iz osnovnog značenja reči koje ga čine. Štaviše, idiome ponekad čine nizovi reči koji na prvi pogled nemaju baš nikakvog smisla, kao što su “raining cats and dogs” ili “castle in the sky”. Ovako šašavi i fantastični izrazi golicaju našu maštu i čine da nam idiomi liče na zagonetke. Zadovoljenje radoznalosti tokom učenja idioma beskrajno je interesantno i zabavno, a složićete se: kad se dobro zabavljamo, brzo i lako učimo.

[Best_Wordpress_Gallery id=”98″ gal_title=”Idiomi sa bojama”]

Idiomi nas uvode u kulturološko okruženje – ako prepoznajete kontekst, vi ste deo te kulturološke zajednice

Popularnost neke fraze/idioma često dolazi od njene upotrebe od strane određene grupe u okviru kulturne pojave ili dobro poznate priče. Na ovaj način idiomi nas uvode u kulturološki milje koji je obrazac i kodeks mišljenja te grupe ili pokreta u društvu.

Na primer, engleski idiom “Catch-22” potiče iz Helerovog istoimenog romana objavljenog davne 1961. godine. Roman je pao u zaborav, ali fraza „catch“ (u srpskom slengu „kvaka“) i dalje je vrlo aktuelna.

[Best_Wordpress_Gallery id=”99″ gal_title=”Common English idioms”]

Ako koristite idiome, vaš engleski zvuči prirodno

U svakodnevnoj komunikaciji Englezi prosipaju idiome left, right and centre bilo da su u poslovnom okruženju ili ispijaju neizbežni pint of beer u lokalnom pabu. Ako ste u stanju da razumete živopisne idiome, ako ste štaviše sposobni da ih koristite u pravom kontekstu, ne samo da ćete impresionirati svoje sagovornike već ćete i zvučati prirodno. Učite idiome s Academijinim profesorkama.

[Best_Wordpress_Gallery id=”100″ gal_title=”Idiomi sa životinjicama”]

Ako vam je ovaj članak bio zabavan i koristan, kliknite na share dugme i podelite ga s prijateljima i poznanicima.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *